Kanserde umut yaratan tedavi

İngiliz bilim adamları geliştirdikleri yöntemle kanseri izi bile kalmadan yok etmeyi başardı.

Ağır cilt kanserine yakalanan bir hastanın vücudundan hastalıkla savaşan bağışılık hücreli alınıp çoğaltıldı. Çoğaltılan hücreler yeniden hastaya verildi. Kanserin izi bile kalmadı.

İngiltere’de kansere karşı geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi, bu hastalığın yok edilmesi için yeni bir umut doğdu. Daily Telegraph gazetesinin manşetten duyurduğu habere göre, İngiliz Kanser Araştırma Merkezi’nde iki yıl önce tedaviye alınan 52 yaşındaki bir adama dördüncü seviyede deri kanseri teşhisi kondu.
Kanser, akciğerlerinden birine ve lenf bezlerine de sıçramıştı. Doktorlar, hastanın kanser hücrelerine karşı en etkili mücadeleyi yürüttüğü belirlenen ve vücutta seyrek bulunan bağışıklık hücrelerinden yani (akyuvarlarından) bir miktar aldı.

İki yıl geçti iz bile yok

Sonra klonlama yöntemiyle bunlardan milyarlarcasını üretti ve savaşa devam etmeleri için vücuda yeniden şırınga etti. Tümörler, sekiz haftalık tedavi sonunda tamamen temizlendi. Tedavinin sona ermesinden bu yana geçen iki yıldır hastalığın izi görülmedi.

Uzmanlar, bu yöntemin diğer kanser türlerinde de etkili olup olmayacağını belirlemek için uzun bir deneme süreci gerektiğini belirtti.

Yöntemin aşırı pahalı olduğu da belirtiliyor. Kanser Araştırma Merkezi’nden doktor Ed Yong, “Diğer türlerde denemek için detaylı klinik deneylere ihtiyacımız var” dedi.

Kaynak: Vatan

Yorumlar