Kriyoterapi Türkiye'de!

Kanser hücrelerinin dondurularak ortadan kaldırılmasını sağlayan kriyoterapi yöntemi Türkiye'de ilk kez ikisi prostat, biri böbrek kanseri üç hastaya Gazi Üniversitesi'nde uygulandı.

Prostat ve böbrek kanseri hastalarına yeni bir umut olan, kanser hücrelerinin dondurularak ortadan kaldırılmasını sağlayan kriyoterapi yöntemi, Türkiye'de de uygulanmaya başlandı. Kanser tedavisinde kullanılan cerrahi (ameliyat) ve ışın tedavisi (radyoterapi) yöntemlerine alternatif olan kriyoterapi, Türkiye'de ilk defa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Üroonkoloji Ünitesi'nde iki prostat ve bir böbrek kanseri hastasına uygulandı. Dekan Yardımcısı üroloji uzmanı Doç. Dr. Sinan Sözen, "Üç ameliyat da son derece başarılı geçti. Bir komplikasyon olmasını beklemiyoruz. Hastalarımız bir-iki gün içinde sosyal yaşamlarına dönebilecekler" dedi.

Yöntem nasıl uygulanıyor?
Kriyoterapi tedavisinde kanser hücreleri dondurularak yok ediliyor. Operasyon prostat kanserinde ultrasonografi eşliğinde, böbrek kanserinde bilgisayarlı tomografi ve laparoskopik yöntemle ameliyathanede ve anestezi altında uygulanıyor. Bu yardımcı teknikler sayesinde, böbrek veya prostat dokusundan kaynaklanan tümörün yeri kesin tespit edilip tümör içine özel iğneler yerleştiriliyor. İğnelerden doku içine basınçlı argon ve helyum gazı verilerek doku sıcaklığı eksi 20-eksi 40 derece aralığına düşürülüyor. Bu sıcaklıkta hiçbir hücre yaşayamadığı için tümör dokusu yok olmaya başlıyor. Donmaya devam eden doku, giderek büyüyen buz topu haline geliyor. Oluşan buz topunun, kanserli dokunun tamamını yok edecek kadar büyüdüğünden emin olunduktan sonra işleme son veriliyor. Genel ya da bölgesel anesteziyle uygulanan işlem yaklaşık iki-üç saat sürüyor.

Yorumlar