Güneş çocuklarda kanser riskini artırıyor

7 yaşından küçük çocukların uzun süre güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına maruz kalması gelecek yıllarda kanser riskini artırıyor.
Güneş ışınlarının, kısa zamanda ortaya çıkan en önemli yan etkisini güneş yanıkları, uzun zamanda ise deride kalınlaşma, erken yaşta deri kırışıklıkları, deri kanseri, gözde katarakt ve bazı alerjik deri hastalıkları oluşturuyor. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Bilen, son yıllarda cilt kanserinde artış kaydedildiğini, özellikle çocukların güneşin zararlı ışınlarından korunması gerektiğini vurguladı.

Ultraviyole ışınlarının deri kanserinin oluşumunda birinci faktör olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nilgün Bilen, “Yaptığımız bir araştırmada deri kanserlerinin yaşa paralel olarak baş ve boyun bölgesinde artış gösterdiğini tespit ettik. Deri kanseri olan kişilerin geçmişini incelendiğimizde bu kişilerin 7 yaşından önce güneş ışınlarına yoğun şekilde maruz kaldıklarını belirledik. Bu nedenle özellikle 7 yaşından küçük çocuklar güneşten daha fazla korumalı, çocuklar güneş ışığının dik geldiği saatlerde güneş ışınlarına maruz kalmamalı. Çocuklar uzun süre güneş altında kalacaksa zararlı ışınların vücuttaki etkisini azaltmak için geniş kenarlı şapka, uzun kollu tişört ve pantolon giymeleri uygun olur” dedi.

Kaynak: ntvmsnbc.com

Yorumlar