Türklerin umut doktoru: Amaç hastalara üç yıl kazandırmak

Sabah'tan Esra tüzün'ün haberi:

Harward Üniversitesi'nde eğitim aldıktan sonra kanserde gen tedavisini uygulamak için ülkesine dönen Çinli doktor Niu Qui son derece iddialı. Pekin'de Türk hastaların tedavisini yapan Qui "Gen ilacı ile hayatını 3-4 yıl uzattığımız kanser hastalarımız oldu. Türk doktorlara kapımız açık gelip tedavi yöntemimizi incelesinler" diyor..

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi'ne bağlı uluslararası kanser merkezinin başkanı Harward Tıp Fakültesi'nde eğitim görmüş genç bir doktor. Ocak ayında açılan bu merkezde 6 ay içinde pek çok Türk hastanın yanı sıra Alman, Hollanda, Kanada ve Avusturya'dan da hastaya gen tedavisi uygulamış... Çok yakında, daha önce hiç gelmediği Türkiye'ye gelip çalışmalarını meslektaşlarıyla paylaşmak istiyor. Dr. Niu Qui ekibiyle birlikte uyguladıkları gen tedavisiyle ilgili soruları yanıtladı:

* Uyguladığınız tedaviye kanser aşısı denebilir mi?
Kompleks bir tedavi uyguluyoruz. Gen ilacı ile hastalara enjeksiyon uyguluyoruz. Bu ilacı direkt tümörün içine ya da serumla vücuda veriyoruz. Bunun yanı sıra kemoterapi yapıyoruz. Gen ilacı biyolojik bir ilaç, direkt kanserin kök hücreleri üzerine son derece etkili. Ancak bu ilaca aşı demek mümkün değil.

YAN ETKİSİ ATEŞ
* Bu tedavinin yan etkileri var mı?
Gen ilacının ciddi yan etkileri yok diyebiliriz. Biyolojik bir ilaç olduğu için hafif ve orta dereceli ateş ve bazen titreme yapıyor. Aslında gribe çok benzer yan etkiler gösterebiliyor ama bu etkiler çok kısa sürüyor.

* Tedavinin amacı ne, hastalara ne vaat ediyorsunuz?
Gen tedavisinin amacı hastanın yaşamını uzatmaktır. Şu ana kadar kökünden hastalığın gitmesi mümkün olmadı. Ancak tümörlerde yüzde 64'e kadar küçülme gözleyebiliyoruz. Bu da kemoterapiden 3 kat daha başarılı bir tedavi olduğu anlamına gelir. Ama biz çoğu zaman kemoterapiyle birlikte tedaviyi uyguluyoruz. Bu durumda başarı artıyor. Özellikle metastazlı hastalarda yani kanserin diğer bölümlere yayıldığı hastalarda yaşamı uzatıyor, yayılan kanseri kontrol altına alıyor ve hastanın yaşam kalitesini yükseltiyor.

* Yaşamı ne kadar uzatıyor?
Kişiden kişiye, kanserin türünden, ağırlığına göre değişiyor. Ancak yaşam süresi olarak 1-2 ay verilen hastaların gen tedavisi ile 6 ay yaşadığına çok tanık olduk... Ölümü bekleme dönemine giren hastalar burada kontrol altına alınıyor. 3-4 yıl vakit kazanan hastalarımız da oldu. Bu arada hastalarımdan biri Almanya'da dahi bütün tedavileri almıştı. Kötü durumda geldi, 3 hafta önce Çin Seddi'ne tırmandı.

* Başarı şansınız nedir?
Kanserli hücrelerde yüzde 64 oranında küçülme gözlüyoruz. Bu da ilacın başarı oranı ile bire bir orantı sağladığımız anlamına geliyor.

KATI KANSERDE ETKİLİ
* Hangi kanser türlerinde daha başarılısınız?
Karın bölgesindeki kanserler ve akciğer kanseri üzerinde özellikle başarılıyız. Katı kanserlerde etkili.

* Bu tedavi son aşamadaki kanser hastaları üzerinde mi etkili?
Doğrusunu söylemek gerekirse ben gen tedavisi için gelen birinci, ikinci, hatta üçüncü aşamada kanser hastası görmedim. Hastalar genelde standart tedavi seçeneklerini tükettikten sonra bu tedaviyi seçiyorlar ve çoğu zaman bizim son aşama dediğimiz dördüncü aşamadaki hastalar üzerinde tedaviyi uyguluyoruz. Verilerimiz hep son aşamadaki kanser hastalarına yönelik...

KLASİK TEDAVİYE DOST
* İlaç diğer kanser tedavi yöntemleri ile birlikte kullanılıyor mu?
Evet geleneksel onkoloji tedavi yöntemlerinin hiçbiri ile geçimsizliği yok. Yani, bir kanser hastası ameliyatını olup, radyoterapi ve kemoterapi seanslarını tamamladıktan sonra gen tedavisi alabileceği gibi daha ameliyatının planlanması aşamasında da gen ilacı tedavisine başlayabilir. Işın tedavisi ile birlikte uygulanan gen ilacı tedavisi daha çok kanser hücresinin ortadan kaldırılmasını sağlıyor.

* Sizce ilacın zayıf noktası nedir?
Hastalık bu tedaviden sonra yeniden nüksedebiliyor. Yani kanseri sınırlayabiliyoruz ancak daha sonra başka bir yere yayılmasını henüz engelleyemiyoruz. O nedenle sık kontrol edip hastayı izlememiz gerekiyor.


Çinli doktor, Dr Sualp Tansan'ın eleştirilerini yanıtlıyor

Gen tedavisi Çin dışında dünyanın hiçbir yerinde uygulanmıyor. Tıp dünyasında çokca eleştiriliyor. Ünlü kanser uzmanı Dr. Sualp Tansan'ın Çin'deki tedaviye yönelik eleştirilerini Dr. Niu Qui'ye ilettim, kendisi bu sorulara tek tek yanıt verdi:

* P53 geni konusundaki çalışma Amerika'da başladı ancak Amerikan Sağlık Bakanlığı bu ilacı güvenli bulmadığı için onay vermedi...
P53 geni ilk olarak 1980'lerin başında ABD'de ayrıştırıldı, bu doğrudur. Önce farelerde, daha sonra da insanlarda oluşan tümörlerin P53 enjeksiyonları ile küçüldüğü tespit edildi. 1990'ların sonunda ABD yönetimini etkileyen çok uluslu ilaç şirketleri genetik tedavi araştırmalarını engellemeye başladılar. ABD ÖNYARGILI Çin kökenli çok sayıda bilim insanı anavatanlarına döndü. Ben de Harward Tıp Fakültesi'nde bu konuda çalışmalar yaptıktan sonra Çin'e döndüm. Çin hükümetinin verdiği destek ile gen tedavisi araştırmalarına başladık. Çin'de 130 merkezde kullanılıyor. Çin'de Amerika'daki ön yargılar yok bunun avantajını bilim için kullanıyoruz.

* Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından ruhsat verilmemiş bir tedavi yöntemine ya da ilaca ne kadar güvenebiliriz?
Çin Hükümeti bu gen ilacına 2003 yılı ekim ayında resmi onay verdi. Bu bir tedavi protokolüdür. FDA yani Amerikan Sağlık Bakanlığı kadar güvenilir bir kurumdur.

* Bu bir deney mi tedavi mi?
Bu kesinlikle bir tedavidir. 2003 yılından itibaren Çin'de tedavi kapsamındadır.

* Neden bilimsel verilerinizi dünyaya açıklamıyorsunuz?
Planlarımıza göre nisan ayında uluslararası kanser semineriyle elimizdeki verileri açıklayacaktık. Değişik sebeplerle bu fırsatı kaçırdık. Şimdi ekim ayında Avrupa Uluslararası Kanser Konferansı'nda açıklayacağız. Bu yılın sonunda bilimsel makalemizi uluslararası bilimsel dergide yayınlamak için çalışmalar yapıyoruz. Biz kapalı değiliz. Bilimin kapalı olmaması gerektiğini savunuyoruz. Türk bilim adamlarını davet etmek istiyoruz. Bu yılın sonunda ayrıca Pekin'de uluslararası bir sempozyum düzenlemek istiyoruz

* Hastalarınız yalnızca Türk mü, gelişmiş ülkelerden hastalar yok mu?
Alman, Hollanda, Amerika ve Kanada ile Türkiye'den çok hastamız var. Bu ülkelerdeki doktorların bu nedenle özellikle Çin'e gelip tedavimizi incelemelerini istiyorum.

* Tedaviniz umut tacirliği mi?
Umut kanser tedavisinde çok etkilidir. Ancak bizim hastalara verdiğimiz yalnız umut değil, bilim...

Ve Türk hastalar konuştu: Kanserin şifasını arıyoruz

Ben İsrafil Gül, kolon kanseriyim
Bu ilacı Türkiye'de de kullandım
56 yaşındayım. Hastalığım kabızlık ve küçük bir kanamayla aniden karşıma çıktı. Kanser olduğumu öğrendiğimde hissettiğim üzüntü metre, kilo ya da hacimle anlatılmaz. 'Artık bundan daha kötüsü olamaz' dedim. Oldu... Ameliyat derken sonraki yıllarda iki ameliyat daha... Kanser karaciğerime yayıldı. Gen ilacını daha önce bir şekilde Türkiye'ye getirttik. Kemoterapi olurken doktorumdan gizli kullandım. MR sonucu geldi 3-4 santim olan kanserli hücreler yok oldu. Doktor kemoterapiden ben gen ilacından bildim. Sonra yeniden kanser belirdi. Bunun üzerine Çin'deki bu tedavi programına geldim. Burada HIFU'ya da gireceğim. Yüksek hayallerim yok, daha iyi bir ilaç çıkana kadar belli aralıklarla bu ilaç kürü ile kanserimin kontrol altında tutulmasını istiyorum.


Aşıyı da denemiştim
Ben Banu Pekkaya, kanserim çok yaygın..

Dört yıldır yani 42 yaşımdan beri kanserle savaşıyorum. Bağırsak ve kolon kanseri karaciğerime kadar yayıldı. 2003 yılından beri tüm tedavi alternatiflerini tükettik. Kemoterapi, cerrahi, radyoterapi uygulandı. Almanya'da aşı tedavisi gördük. Olmadı, olmadı... Henüz iki haftadır Çin'deyim. Henüz net bir gelişme yok. Amaç kanserin en azından sıçrayan bölümlerinin kontrol altına alınması. Gen tedavisi görmeye başladım, ısı tedavisine de başlanacak. Gen tedavisinin standart olmadığını biliyorum. Bu uygulama için kâğıt imzaladık. Ancak sağlığım için denenecek ne varsa denemek istiyorum. Burası umut kapısıydı, geldim.

İlaçtan 4 yıl istiyorum
Ben Ümit Gezergen, akciğer kanseriyim..

53 yaşındayım. Akciğer zarı kanseri olduğumu iki yıl önce öğrendim. Klasik kanser tedavilerinin hemen hepsi bana uygulandı. Çin'e yeni bir tedavi için gelmeye karar verdim. 18 gün önce buraya geldiğimde gerçekten çok bitkin durumdaydım. Kendimi şimdi iyi hissediyorum. Tamamen iyileşme dünyada yok. Burada yaşamım için mücadele ediyorum. Bu ilaç kanserli hücreleri durdurup hayatımı 4-5 yıl kadar uzatırsa sonra diyorum belki başka bir ilaç çıkar. Gen ilacı almak için geldim. HIFU yaptılar. Destekleyici ilaç ve hafif dozda kemoterapi veriyorlar. Bence işe yarayacak.

Konuyla ilgili olarak kansernotlari.com'da daha önce yazdığımız,
Kanser Tedavisinde Çin'e Giden Yol ve Gendicine: İyi Haber mi Kötü Haber mi?
başlıklı yazıları da üstlerine tıklayarak okuyabilirsiniz.

Yorumlar