Gen terapisi başarılı oldu

Kanserle mücadelede umut verici bir adım atıldı. ABD'li bilim insanları, melanoma hastası iki erkeğin genleriyle oynayarak iyileşmesini sağladı.
Hastaların kendi beyaz kan hücrelerini genetik olarak değiştirerek, hücrelerin tümörü yok etmesi yoluyla gerçekleştirilen tedavi, kanserle savaşta gen terapisi uygulanması anlamında şu ana kadar elde edilmiş en büyük başarı. Journal Science'ta yayımlanan deneysel tedavi, iki sene önce uygulanmıştı.

Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI), hastalığın vücuda yayılmaya başladığı en tehlikeli safhada kullanılabilen gen terapisinin, ileride diğer kanser türlerinde de kullanılması için çalışacaklarını belirtiyor. Amerikan Kanser Derneği'nden Dr. Len Lichtenfeld, kimseyi fazla umutlandırmak istemediklerini, henüz ilk adımı attıklarını söylüyor. Ancak elde edilen sonuç, kansere karşı gen terapisinin işe yaradığına dair ilk kanıt. Gen terapisi, mikroplara ve diğer yabancı dokulara karşı savaşan T-lymphocytes isimli beyaz kan hücrelerinin (akyuvarların), gerekirse laboratuvar ortamında üretilerek, hastaya yeterli miktarda enjekte edilmesiyle gerçekleştiriliyor.

Yorumlar