Hepimiz onları duymuşuzdur. Ama ne olduğunu bilenimiz pek yoktur. Genel olarak gıdalarda kullanılan katkı maddeleri diye biliriz. Ama hiçbir ürünün etiketinde kolay kolay rastlamayız, görmeyiz. Kim, nerede, ne kadar kullandı bilmeyiz. Halbuki Paracelsus'un bir lafı var. Diyor ki: "her madde aslında zehirdir, önemli olan DOZ'dur." Bu da ayrı bir konu elbette. Şimdi deniyor ki kanser vakalarının %30'u beslenmeyle ilgili. Ve yine deniyor ki son yıllarda kanser hastası sayısında çok ciddi artışlar oldu, hatta katlanarak artacak. Bu nasıl olur? Beslenmeyle ilgisi gıdalarda kullanılan katkılarla ne kadar ilişkili? Son yıllarda değişen beslenme alışkanlığının, doğal gıdaların yerini hazır gıdaların almasının bu işle ilgisi ne? Ben bu konuları çok ediyorum. Dolayısıyla araştırmaya, öğrenmeye ve buradan paylaşmaya karar verdim. Şimdi gelelim sadede...
İngiltere'de Southhampton Üniversitesi'nde yapılan hükümet destekli bir araştırma gıdalarda kullanılan katkı maddeleriyle davranış bozuklukları arasında bir ilişki olduğu kanıtlanmış. Renklendiricilerin ve koruyucuların çocuklarda hiperaktiviteye sebep olduğu, ani sinirlenme ve kızgınlıklara yol açtığı ortaya konmuş. En kötüsü de bunun 3 yaşından itibaren görülüyor olması.
İngiltere'de Hiperaktif Çocukları Destekleme Grubu şu E'lerden kaçınılmasını tavsiye ediyor:
E102, E104, 107, E110, E120, E122, E123, E124, E127, 128, E132, E133, E150, E151, 154, 155, E160B, E210, E211, E220, E250 E251, E320 & E321.
Bebeklere ve küçük çocuklara verilmemesi gereklenler:
E213, E214, E215, E216, E217, E218, E219, E310, E311, E312, E420, E421, 621, 622, 623, 627, 631 & 635.
E102, 107, E110, E122, E123, E124, E128, E129, E151, 154, 155 & E180
E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226 & E227
Şunların da kansere sebep olabileceği belirtilmiş:
E110, E123, E127, E153, E249, E250, E251, E252, E320, E321, 905, 907 & E954.
Bunlar da bir şekilde genetiğiyle oynanmış maddeler:
E101, E101a, E150a, E150b, E150c, E150d, E153, E160d, E161c, E306, E307, E308, E309, E322, E415, E471, E472a, E473, E475, 476, E477, 491, 570, 572, 620, 621, 622, 623, 624, 625
İyi E'ler de var!
E101 (Vitamin B2), E160 (Karoten, Vitamin A), E252 (Potasyum nitrat), E 300-304 (Vitamin C), E 306-309 (Vitamin E), E322 (Lesitin), E 375 (Niyasin), E 440 (Pektin)
kaynak: http://www.tinsleyhouseclinic.co.uk
Çocuklarda hiperaktiviteye sebep olan gıda katkıları
Araştırmacılar 300 çocuğu gruplara ayırarak uyguladıkları farklı diyetlerde katkı maddelerinden arındırılmış bir diyetle hiperaktivitenin azaldığını görmüşler. Bu maddelerin gelecekte gıdaların içinden çıkarılması kamu sağlığı ile ilgili bir husus. Bilinçli anne ve babalar, bilinçli tüketiciler bu işlerin üzerine gitmeli. Üreticiler bunları ürünleri daha çekici hale getirmek için kullanıyorlar. Çünkü bunlar hem ürünlerin daha güzel görünmesini sağlıyor, hem tadını güzelleştiriyor. Ama mesela gıdalara portakal rengi vermek için kullanılan tatrazin isimli katkının kesin bir hiperaktivite sebebi olduğu, aynı zamanda vücudun bağışıklık sisteminin en büyük desteklerinden olan ve alerjiye engel olan çinkoyu da yok ettiği ortaya çıkmış. Bir başka araştırmada bu maddelerin olduğu besinlerle beslenen 10 çocuktan 4'ü 45 dakika içinde ekzema veya astım sorunuyla karşılaşmış. Bazı kimyasalların özellikle küçük çocuklar üzerinde "uyuşturucu-uyarıcı" etkiler yaptığı şeklinde uyarılar var.
"E"ler nedir?
"E", Avrupa Birliği tarafından gıda maddelerinde kullanılan katkıların kodu. Her hangi bir üründe üreticinin kullanacağı madde önce çok ciddi testlerden geçer, daha sonra "güvenli" bulunursa bu E listesine giriyor. Bunların kategorizasyonu şöye:
E Numarası Gıda Katkısının Tipi
100-180 Gıda renklendiriciler
200-252 Gıda koruyucular
260-297 Asiditiler
300-385 Antioksidanlar
400-429 Koyulaştırıcılar
430-499 Çözücüler
620-640 Lezzet artırıcılar
950-967 Katlandırıcılar
Kansere sebep olabileceği (karsinojen) belirtilen E'ler ne?
E110, E123, E127, E153, E249, E250, E251, E252, E320, E321, E954.
Renklendiriciler:
E110: Sarı, portakal renk...
E123: Amarant, Kırmızı
E127: Eritrosin, Kırmızı
E153: Siyah karbon, sebze karbon
Koruyucular:
E249: Potasyum nitrit
E250: Sodyum nitrit
E251: Sodyum nitrit, saltpetre
E252: Potasyum nitrat, saltpetre
Antioksidanlar:
E320: BHA (keklerde ve bisküvilerde kullanıyor)
E321: BHT
Tatlandırıcılar:
E954: Sakarin ve onun Sodyum, Potasyum, Kalsiyum tuzları
İngiltere'de Southhampton Üniversitesi'nde yapılan hükümet destekli bir araştırma gıdalarda kullanılan katkı maddeleriyle davranış bozuklukları arasında bir ilişki olduğu kanıtlanmış. Renklendiricilerin ve koruyucuların çocuklarda hiperaktiviteye sebep olduğu, ani sinirlenme ve kızgınlıklara yol açtığı ortaya konmuş. En kötüsü de bunun 3 yaşından itibaren görülüyor olması.
İngiltere'de Hiperaktif Çocukları Destekleme Grubu şu E'lerden kaçınılmasını tavsiye ediyor:
E102, E104, 107, E110, E120, E122, E123, E124, E127, 128, E132, E133, E150, E151, 154, 155, E160B, E210, E211, E220, E250 E251, E320 & E321.
Bebeklere ve küçük çocuklara verilmemesi gereklenler:
E213, E214, E215, E216, E217, E218, E219, E310, E311, E312, E420, E421, 621, 622, 623, 627, 631 & 635.
E102, 107, E110, E122, E123, E124, E128, E129, E151, 154, 155 & E180
E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226 & E227
Şunların da kansere sebep olabileceği belirtilmiş:
E110, E123, E127, E153, E249, E250, E251, E252, E320, E321, 905, 907 & E954.
Bunlar da bir şekilde genetiğiyle oynanmış maddeler:
E101, E101a, E150a, E150b, E150c, E150d, E153, E160d, E161c, E306, E307, E308, E309, E322, E415, E471, E472a, E473, E475, 476, E477, 491, 570, 572, 620, 621, 622, 623, 624, 625
İyi E'ler de var!
E101 (Vitamin B2), E160 (Karoten, Vitamin A), E252 (Potasyum nitrat), E 300-304 (Vitamin C), E 306-309 (Vitamin E), E322 (Lesitin), E 375 (Niyasin), E 440 (Pektin)
kaynak: http://www.tinsleyhouseclinic.co.uk
Çocuklarda hiperaktiviteye sebep olan gıda katkıları
Araştırmacılar 300 çocuğu gruplara ayırarak uyguladıkları farklı diyetlerde katkı maddelerinden arındırılmış bir diyetle hiperaktivitenin azaldığını görmüşler. Bu maddelerin gelecekte gıdaların içinden çıkarılması kamu sağlığı ile ilgili bir husus. Bilinçli anne ve babalar, bilinçli tüketiciler bu işlerin üzerine gitmeli. Üreticiler bunları ürünleri daha çekici hale getirmek için kullanıyorlar. Çünkü bunlar hem ürünlerin daha güzel görünmesini sağlıyor, hem tadını güzelleştiriyor. Ama mesela gıdalara portakal rengi vermek için kullanılan tatrazin isimli katkının kesin bir hiperaktivite sebebi olduğu, aynı zamanda vücudun bağışıklık sisteminin en büyük desteklerinden olan ve alerjiye engel olan çinkoyu da yok ettiği ortaya çıkmış. Bir başka araştırmada bu maddelerin olduğu besinlerle beslenen 10 çocuktan 4'ü 45 dakika içinde ekzema veya astım sorunuyla karşılaşmış. Bazı kimyasalların özellikle küçük çocuklar üzerinde "uyuşturucu-uyarıcı" etkiler yaptığı şeklinde uyarılar var.
"E"ler nedir?
"E", Avrupa Birliği tarafından gıda maddelerinde kullanılan katkıların kodu. Her hangi bir üründe üreticinin kullanacağı madde önce çok ciddi testlerden geçer, daha sonra "güvenli" bulunursa bu E listesine giriyor. Bunların kategorizasyonu şöye:
E Numarası Gıda Katkısının Tipi
100-180 Gıda renklendiriciler
200-252 Gıda koruyucular
260-297 Asiditiler
300-385 Antioksidanlar
400-429 Koyulaştırıcılar
430-499 Çözücüler
620-640 Lezzet artırıcılar
950-967 Katlandırıcılar
Kansere sebep olabileceği (karsinojen) belirtilen E'ler ne?
E110, E123, E127, E153, E249, E250, E251, E252, E320, E321, E954.
Renklendiriciler:
E110: Sarı, portakal renk...
E123: Amarant, Kırmızı
E127: Eritrosin, Kırmızı
E153: Siyah karbon, sebze karbon
Koruyucular:
E249: Potasyum nitrit
E250: Sodyum nitrit
E251: Sodyum nitrit, saltpetre
E252: Potasyum nitrat, saltpetre
Antioksidanlar:
E320: BHA (keklerde ve bisküvilerde kullanıyor)
E321: BHT
Tatlandırıcılar:
E954: Sakarin ve onun Sodyum, Potasyum, Kalsiyum tuzları
Yorumlar
Renklendiriciler hakkında daha detaylı bilgi için, aşağıdaki site de incelenebilir:
http://www.hammaddeler.com/Urunler/Renklendiriciler/index.html
Tüm gıda üreticilerinin doğal renklendiri kullanmalarını ve tüketicilerin doğal renklendiricili gıdaları tercih etmesini diliyorum...
Selamlar...