Gıda etiketlemeye sıkı kontroller geliyor!

BBC - Avrupa Parlamentosu gıda ürünlerinin etiketlerindeki yanıltıcı ifadeleri önlemek amacıyla yeni bir dizi yasayı kabul etti. Sağlıkla ilgili en ufak bir iddiada bulunan her gıda ürünü, satışa sunulmadan önce kontrol edilecek. Mesela "az yağlı" ifadesi gibi tanımlar, Avrupa Birliği'nce belirlenen standartlar doğrultusunda konabilecek. Yine besinlerde "tuzsuz" gibi bir ifade varsa, etikette mutlaka bunda "şekerin veya yağın fazla olduğu" da belirtilecek. Yine ek olarak içinde birden fazla besleyici bulunan gıdalarda sadece bir iddia ortaya atılabilecek.

Parlamento gıdalara vitamin ve mineral eklenmesiyle ilgili yeni kuralları da onayladı. Yeni yasaların önümüzdeki üç yıl içinde tamamen hayata geçirilmesi bekleniyor. Avrupa Birliği Sağlık ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu Başkanı Markos Kipriyanu, "yeni yasaların üreticilerin sağlık ve beslenme ile ilgili iddialarda bulunurken daha seviyeli ve dikkatli olmalarını sağlayacağını" belirtti.

Türk Gıda Kodeksi'nde de etiketleme ve ifadelerle ilgili, katkı maddelerinin dozlarıyla ilgili ayrıntılı maddeler var. Ancak AB'nin yeni kabul ettiği yasalardaki yeniliklerin de ileride bizim yasalarımıza da yansıtılacağını tahmin etmemiz zor değil. Konuyla ilgili bizdeki mevcut yasanın ilgili maddeleri şöyle:

Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname

Madde 14 - Etiketlerde yanıltıcı ifade ve beyan kullanılması veya yanıltıcı ambalajlar ile gıda maddelerinin mübadele konusu yapılması veya gıda maddeleri için genel olarak veya münferiden yanıltıcı tasvirler ve benzeri beyanlar ile reklam yapılması; gıda maddeleri için yapılan reklamlarda hastalıkların gıda maddeleri ile tedavisini teşvik eden yayınların, yazıların veya yazılı beyanların kullanılması yasaktır.
j) 14 üncü maddedeki hükümlere aykırı hareket eden gerçek ve tüzelkişilere elli milyon lira para cezası verilir.

Tabii bu 50 milyon TL mi YTL mi bilmiyorum :)) Ama cezaların komik olduğunu bilmeyen yok elbette.

Yorumlar