En tehlikeli 20 madde!

ABD Sağlık Bakanlığı ve İnsan Hizmetleri'nin bir kuruluşu olan ATSDR (Agency for Toxic Substances & Disease Registry) yani Toksik Maddeler ve Hastalıklar Bürosu, kamu sağlığı hizmetleri çerçevesinde 2005 yılında yayınladığı bir raporla insan sağlığı için en zararlı 275 maddeyi tespit etmiş. Bunların arasında en büyük riski oluşturan ilk 20'si şöyle:

1. Arsenik
2. Kurşun
3. Çinko
4. Vinyl Chloride (poly)
5. Polychlorinated Biphenyls
6. Benzene
7. Polycyclic Aromatic Hydrocarbons
8. Kadmiyum
9. Benzo(A)Pyrene
10. Benzo(B)Fluoranthene
11. Kloroform
12. DDT-P, P'-
13. Aroclor 1254
14. Aroclor 1260
15. Dibenzo (A, H) Anthracene
16. Trichloroethylene
17. Dieldrin
18. Krom, Hexavalent
19. Beyaz Fosfor
20. DDE- P- P'-


İş tabii bunları saymakla bitmiyor. Şimdi bunları tek tek tanıyalım, hangisi nerede bulunuyor, ne zararı var, neyin içinde en çok ne kadar olursa zararsız öğrenelim.

1. Arsenik:

İnorganik arsenik insanlar için çok zehirli olup organik arsenik daha az zararlıdır. Besinlerde ve sudaki yüksek miktarda (60 ppm) arsenik öldürücü olabilir. Arsenik sinir sistemi, mide-barsak ve cilt dokularına zarar verir. Yüksek miktarlarda solunması akciğer ve solunum yollarında yaralara neden olabilir.

Düşük düzeylerde arseniğe maruz kalmak bulantı, kusma ve ishale, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yapımında düşmeye, kalp ritminde bozulmaya, kan damarlarında patolojilere, el ve ayaklarda iğnelenme ve karıncalanma hissedilmesine neden olabilir. Uzun süre maruziyet durumunda ciltte kararmaya, el ve ayaklarda ve gövdede siğil ve kabarmaların olmasına neden olabilir. Doğrudan cilt teması kızarma ve şişmelere neden olabilir.

Arsenik bilinen bir kanserojendir. İnorganik arseniğin solunması akciğer kanserine, besin yoluyla alınması ise cilt, mesane, böbrek, karaciğer ve akciğer kanserine neden olabilir. EPA, yani ABD Federal Hükümeti Çevre Koruma Ajansı (Environmental Protection Agency) içme suyunda 0.01 ppm'ye kadar izin veriyor (yani 100 milyon birimde 1 birim).

2. Kurşun:
Özel bir tadı ve kokusu olmayan mavimsi gri renkli bir metaldir. Vücuda havadan solunarak, içme suları ve besinlerle, ayrıca sigara dumanından alınabilir. Vücuttaki hemen hemen tüm organ ve dokuları etkilemektedir. En duyarlı sistem, özellikle de çocuklar için, merkezi sinir sistemidir. Kurşun böbreklerde ve bağışıklık sisteminde de hasara neden olur. Erken doğum, düşük doğum ağırlığı, yeni doğanda mental gerilik, öğrenme güçlükleri ve küçük çocuklarda gelişme geriliğine neden olabilir. Yetişkinlerde ise bellekte zayıflama, reaksiyon zamanında düşme, parmaklarda ve el ve ayak bileklerinde zayıflama, kansızlık, kan hastalıkları, düşükler ve erkeklerde üreme sisteminde bozukluklara neden olabilir. Hayvan deneyleri kurşun asetat ve kurşun fosfatın kanserojen olduğunu düşündürmektedir. İnsanda yeterli kanıt yoktur. EPA içme suyunun litresinde 15 µg'ye kadar (milyonda 15 oluyor bu) izin veriyor.

devam edecek....

Yorumlar