Türkiye'nin Akciğer Kanseri Haritası

'Türkiye'nin Akciğer Kanseri Haritası'' projesi, Türkiye'de her yıl 20 bine yakın kişiye akciğer kanseri tanısı konulmasının beklendiğini, bunun baş sorumlusunun da sigara olduğunu ortaya koydu.

Türk Toraks Derneği'nin Akciğer ve Akciğer Zarı Kanserleri Çalışma Grubu tarafından 2005 yılında 9 ilde başlatılan projenin ilk sonuçları, Ritz Carlton Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Çalışma Grubu Başkanı ve Proje Sorumlusu Doç. Dr. Tuncay Göksel, çalışma kapsamında Türkiye'nin 7 bölgesini temsilen İzmir, Bursa, Antalya, Sivas, Erzurum, Trabzon ve Diyarbakır'da belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içinde yeni olguları (insidans), İstanbul ve Ankara'da ise görülme sıklığı ve bunu etkileyen etkenleri (epidemiyoloji) incelediklerini söyledi.

26 merkezde 111 araştırmacının görev aldığı çalışma kapsamında 2005 yılında yeni akciğer kanseri tanısı almış 50-60 yaş aralığında 7 bin 300 hastanın incelendiğini kaydeden Göksel, buna göre erkeklerde yılda yeni hasta görülme hızının yüz binde 42, kadınlarda ise 4,8 olarak belirlendiğini ifade etti.Göksel, ''Buna göre Türkiye'de her yıl 16 bin 502'si erkek, 1977'si kadın olmak üzere toplam 18 bin 479, yani yaklaşık yeni 20 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konulması bekleniyor'' dedi.

Çalışmaya göre en fazla yeni akciğer kanseri görülen ilin İzmir, en az görülen kentin ise Diyarbakır olarak belirlendiğini ifade eden Göksel, ''Yine iller içinde akciğer kanseri olan erkek en fazla İzmir'de, kadın ise Sivas'ta tespit edildi'' diye konuştu.

Yeni akciğer tanısı almış hastaların yüzde 95'ini erkeklerin oluşturduğunu dile getiren Göksel, erkeklerde akciğer kanserinin yüksek oranda görülmesinin en önemli nedeninin sigara olduğunu vurguladı. Göksel, erkeklerde bu hastalığın görülme oranının 70-74 yaş aralığında yüz binde 300'e, kadınlarda da 80-85 yaşlarında yüz binde 45'e çıktığını söyledi.
Çalışmaya göre, akciğer kanserine neden olan faktörler arasında yüzde 91,6 oranı ile ilk sırada sigaranın geldiğine işaret eden Göksel, bunu çevresel asbeste maruz kalma, ailede akciğer tümörü öyküsü ve tüberkülozun yaptığı hasarın takip ettiğini bildirdi.
Hastaların yüzde 21,6'sında sigaradan kaynaklanan KOAH hastalığı belirlendiğini anlatan Göksel, sigara içimi konusunda ise ilk sırayı yüzde 94,1 ile İstanbul'un aldığını, bunu Bursa ve İzmir'in izlediğini bildirdi.

Proje kapsamında Çernobil'den sonra kanser olgularının arttığı iddia edilen Karadeniz bölgesinde akciğer kanseri açısından Trabzon ölçeğinde belirgin bir artış izlenmediğini kaydeden Göksel, özellikle Türkiye'de bazı bölgelerde sıva ve badana malzemesi olarak kullanılan ve solunum yoluyla alınması halinde akciğer kanserine neden olan çevresel asbeste maruz kalmanın da ayrı bir sorun olduğunun ortaya konulduğunu bildirdi.
Göksel, çalışmaya göre akciğer kanserli hastalarda asbestli toprağa maruz kalmanın en yüksek olduğu iller arasında ilk sırayı yüzde 43,6 ile Sivas'ın aldığını ifade etti.

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Eyüp Uçan da, akciğer kanserinin dünyada tüm kanserlerin yüzde 12'si ve kanserden ölümlerin de yüzde 17'sinden sorumlu olduğunu söyledi.
Türkiye'de 40-49 yaş arasında sigara içiminin zirve yaptığını kaydeden Prof. Dr. Uçan, bunun bedelinin de kanser olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Uçan, Türkiye'de kapalı mekanlarda sigara içiminin kesinlikle yasaklanması gerektiğini vurgulayarak, ''Akciğer kanserinin en etkili ve ucuz tedavisi sigarayla mücadeledir'' dedi.

Kaynak: Zaman

Yorumlar