Gen terapisi melanomayı nasıl yok etti?

Dr. Stephen Rosenberg ve takımı, 3 ila 6 ay ömrü kaldığı söylenen, umutsuz melanomalı hastalardan aldıkları T hücrelerini izole ettiler ve laboratuar ortamında çoğalttılar. Bir sonraki adımda alıcı genleri T hücrelerine taşımak için bir virüs kullandılar. Bu alıcılar, T hücrelerinin malignant melanoma hücrelerini tanımalarını sağladı. Hastanın kendi T hücreleri bu modifiyenin ardından tekrar hastaya verildi ve bunlar hemen tümör hücrelerine saldırmaya başladılar. Dr. Rosenberg "bilinen kanserleri tanıyacak T hücre alıcılarını artık biliyoruz" diyor.

53 yaşındaki Mark Origer, bu tedaviyle cildinde bulunan ve karaciğerine metastaz yapmış olan kanser hücrelerinden tamamen kurtulmuş durumda ve artık sağlıklı bir adam. Diğer hasta ise 39 yaşında ve melanoması karaciğer, akciğer ve lenf bezelerine metastaz yapmış biri. Şimdi o da turp gibi.

Sağlık otoriteleri bu gelişmeyi heyecan verici buluyor. Bununla birlikte geliştirilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Zira çalışmaya denek olarak katılan 17 hastadan sadece 2'si iyileşmiş. Otoriteler "tüm kanserler için mucize bir tedavi olmadığını anlamamız lazım" diyorlar. Şahsi fikrim "gen terapi" deneyleri devam etmeli ve fırsatı bulunursa katılmalı. Zira milyarlarca dolarlık pazarı ellerinde bulunduran ilaç devleri bu işe kolay kolay girmezler.



Adım adım gen terapisi:
1. Hastadan kan alınıyor.
2. T hücrelerine bir virüs yardımıyla anahtar genler taşınıyor.
3. Genlerdeki DNA hücrelerin alıcı geliştirmelerini sağlıyor.
4. Böylelikle modifiye olmuş T hücreleri hastaya tekrar enjekte ediliyor.
5. Alıcıların gösterdiği hedefler (kanserli hücreler) yok ediliyor.

Kaynak: BBC
Çeviri: E. Akay

Yorumlar

Adsız dedi ki…
benimde malign melanım rahatsızlığım var. Tedavisi için nasıl bağlantı kurabilirim.
Emrah Akay dedi ki…
Gen terapisi deneylerini yürüten Dr. Steven Rosenberg'in iletişim bilgilerine ulaştım:

Building 10-CRC, Room 3-3940
10 Center Drive, MSC 1201
Bethesda, MD 20892

Phone:
301-496-4164
Fax:
301-402-1738
E-Mail:
SAR@nih.gov
Adsız dedi ki…
benim babam malign melanom kanseri.Turkiyeden tedavi için baglantı kurabılen varmı?
Mert dedi ki…
Babamı yaklaşık 1 sene önce bu illet hastalıktan kaybettik. Öyle zor günlerdi ki hatırladıkça titremeye başlıyorum. Babacıımın anısına hastalıkla ilgili süreci anlattığım bu bloğu hazırladım.
melanom.blogspot.com