Köy kahvelerinde sigara serbest!

Bursa'da Onko-Day tarafından düzenlenen "Kanserle savaşta sivil girişimlerin önemi" konulu panele katılan Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, dünyada her yıl kanser vakalarında yüzde 6 artış yaşandığını, ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 2 azaldığını kaydederek, şunları söyledi:
"Artışın yüzde 75'i az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşiyor. Sağlıklı çevreyle sigaranın kullanılmasını önleyerek, kötü beslenmenin önüne geçerek, fast food, kolalı içecekler, yaldızlı yiyeceklerden vazgeçerek, eğitim ve erken teşhisle kanserin önüne geçebiliriz. Bugün Türkiye'de her yıl 150 bin yeni vaka görülüyor. Ama bir senaryoya göre, tedbir alınmazsa Cumhuriyetin 100. yıldönümü olan 2023 yılında, 600 bin yeni kanserli vaka, 500 bin kanserden ölüm görülecek, sigaraya başlama yaşı 5'e düşmüş ve 2006'dan itibaren 2023'e kadar 5 milyon kişi ölmüş olacak. Kanserojen mallar hala raflarda olacak."
Sigarayı bırakmak için halkın karar vereceğini, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin üzerine düşen görevi yapmadığını ileri süren Prof. Dr. Murat Tuncer, "Sigara Yasası paramparça oldu. Derdimizi anlatamadık. İnşallah yasa çıkmaz. Çıkarsa, köy kahveleri sigara yasağından muaf olacakmış. Kenttekilerin akciğeri var da köylülerin yok mu? Bundan sonra kentlerin merkezinde köy kahveleri kurulursa şaşırmayın. Lokantalarda, sigara içilenle içilmeyen yerleri ayıramadılar. Artık sigara için halk karar verecek. Sigarayı bırakacağız. Çünkü sigara içenlerde kanser riski 550 kat daha fazla" şeklinde konuştu.
http://www.habervitrini.com

Yorumlar