Gazlı içeceklerde kanserojen!

Çocuklara yönelik bol şekerli ve meyve aromalı içecekler üreten 26 ayrı firmanın ürünlerinden 4'ü, içme sularında izin verilen miktarın çok üzerinde benzen içerdiği gerekçesiyle toplatıldı.

İngiltere'de içinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tavsiye edilen miktarın çok üzerinde, kansere neden olabilen benzen maddesi tespit edilen meyve suları toplatılıyor.

Çocuklara yönelik bol şekerli ve meyve aromalı içecekler üreten 26 ayrı firmanın ürünlerinden 4'ü, içme sularında izin verilen miktarın çok üzerinde benzen içerdiği gerekçesiyle dün gece toplatıldı. Kansere neden olabilen maddeyi içeren 22 ürünün raflardan kaldırılmasına bugün devam edildiği kaydediliyor.

Yapılan analizlerde, bazı içeceklerde izin verilenden 36 kat fazla benzen tespit edildiği belirtiliyor. Times gazetesi, bu içecekleri üreten firmaların arasında Schweppes, Robinsons, Kia-Ora, Vimto ve Lilt'in bulunduğunu duyurdu.
Gazete, tüketici derneklerinin, hükümetten daha sıkı denetim yapılması talebinde bulunduklarını yazdı.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4864226.stm
http://www.habervitrini.com

Edit: Bu haber üzerine MEYED Başkanı Prof. Aziz Ekşi, Sabah'tan Yavuz Baydar'a bir açıklama yollamış ve şunları belirtmiş: "Kanserojen olduğu belirtilen 'benzen'; katkı C vitamini ve benzoik asit içeren içeceklerde oluşmaktadır. Benzoik asit koruyucu bir katkı maddesidir. Meyve suyu, meyve nektarı ve meyveli içeceğe koruyucu madde katılması, AB direktifleri ve Türk Gıda Kodeksi'ne göre yasaktır. Dolayısıyla, bu içeceklerde benzen oluşma olasılığı kesinlikle yoktur."

Yorumlar