Zeytinyağı ne muhteşem bir şey!

Domates ve domates ürünlerinde bulunan "lycopene" (likopen) isimli maddenin antioksidan özelliği biliniyor. Uzmanlar likopen'in yağda çözünümüyle ilgili bir araştırma yapmışlar. Sonuç olarak domatesi zeytinyağıyla birlikte yiyince, kandaki antioksidan aktivitesi ayçiçek yağına göre %20 artmış. Yani bu, zeytinyağının etkisini kanıtlıyor. Zeytinyağı artı domates, kendisindeki eksik elektronları tamamlamak için hücrelere saldıran ve tümör oluşumuna yol açan "serbest radikallerin" sonunu hazırlıyor. Zira antioksidanlar kendilerindeki oksijen atomlarını bu serbest radikallere vererek oraya buraya saldırmalarına engel oluyorlar.

Bir başka bilgi: Zeytinyağında bulunan "squalene" isimli maddenin özellikle cilt kanserlerini önleyici bir özelliği olduğuna inanılıyor. Akdenizlilerin cilt kanserine yakalanma oranlarının düşük olmasının sebeplerinden biri olarak da bu gösteriliyor. Ayrıca güneşlendikten sonra cilde zeytinyağı sürmenin cilt kanserine karşı koruduğu da bildiriliyor. Yani vücuduna zeytinyağı süren insanlar görünce "aa krolara bak" demek aslında bir cahillik. Cilt dışında, kolon kanserinin önlenmesinde de zeytinyağının çok önemli olduğunu Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar bildirmiş. Ki zeytinyağının bağırsakları ne kadar iyi temizlediği bizde asırlardır bilinen bir şey zaten...

Bir bilgi daha: Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya'da göğüs kanseri vakaları diğer ülkelere göre çok daha düşük oranda. Zira bu dört ülke de zeytinyağı ülkesi.

Ben şu yaşıma kadar zeytinyağının değerini bilememiş bir insanım. Son 6-7 aydır zeytinyağından başka bir yağın vücuduma girmesine izin vermiyorum. Zaten "zeytin" başlı başına çok önemli bir şey... Kuran'da ismi geçen bir kaç bitkiden biri...

Yorumlar