Kanserli hasta sayısında büyük artış!

Tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilen kanser türlerinin en az yarısının erken teşhisle önlenebildiğini ifade eden Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, şöyle konuştu:
“Kanser, tüm dünyayı ilgilendiren global bir problemdir ve kanser yükü dünyanın tüm bölgelerinde artmaktadır. Bugün tüm dünyada 20 milyonu aşkın kanserli vardır. Dünya genelinde her yıl 10 milyon kişi kansere yakalanmaktadır. 2020’de ise kansere yakalananların sayısı yıllık 17 milyona ulaşacaktır. Bu denli yaygın ve ürkütücü bir hastalık olmasına karşın kanser, yüzde 43’e kadar varan oranlarda korunulabilir bir hastalık olup, erken teşhis ve tedavi alanlarında son yıllarda büyük gelişmeler yaşanmıştır.”

Sık görülen, sık öldüren, sık sakat bırakan hastalıkların topluma ve bireye ödettiği bedelin çok ağır olduğunu dile getiren Kutluk, bu açıdan kanserin toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkati çekti.

Kutluk, dünyada erişkinlerden her yıl yaklaşık 100 binlik nüfusta 150-300 kişinin kansere yakalandığını, Türkiye’de ise her yıl yaklaşık150 bin kişide bu hastalığın görüldüğünün tahmin edildiğini vurguladı.

Kaynak:
ntvmsnbc

Yorumlar