NTV'den bir melanoma aşısı haberi / Yorumsuz

NTV
03 Aralık 2005 Cumartesi
İSTANBUL - Arjantinli bilimadamları ölüm oranı en yüksek cilt kanseri türü ‘melanoma’nın ameliyattan sonra tekrarlamasını önlemede başarı sağlayan bir aşı geliştirdiklerini duyurdu. Ancak bilimadamları bunun kemoterapi ve radyasyon terapisinin yerini alacak bir yöntem değil, tamamlayıcı bir tedavi unsuru olduğunu belirtiyor.

Kanserli dokunun başarılı ameliyatlarla alındığı 20 hasta üzerinde yapılan 4 aylık araştırmada kullanılan aşının, yüzde 70 oranında hastalığın tekrarlamasını önlediği belirlendi.

Hastanın kanından alınan akyuvar hücrelerinin karmaşık bir süreçten geçirilmesinin ardından elde edilen aşı, kanserli hücreleri yok ediyor. Ancak bilimadamları bu noktada aşının kemoterapi ve radyasyon tedavisinin yerini alamayacağını ve tamamlayıcı bir unsur olacağını ifade ediyor.

Vücuttaki garip şekilli lekelerle ortaya çıkan melanoma, sadece erken teşhis edildiğinde tedavi edilebiliyor. Bu kanser türü, kanserli dokuların alındığı ameliyat sonrasında da hastaların yüzde 70’inde tekrar ortaya çıkıyor.

Yorumlar